Oddssättning

För genomsnittsspelaren så finns de odds som spelbolagen erbjuder bara där, och man tänker inte närmare på dem. Men oddsen sätts av levande människor av kött och blod och det är, faktiskt, inget speciellt med dem. Betting innebär ju att man ”slår vad” med den som sätter oddsen, och grunden för att spelbolagen ska kunna överleva är ju att de vinner oftare än de förlorar. Därför är kraven på de som sätter oddsen mycket höga. Men det finns ingenting som säger att de är bättre en de mest hängivna spelarna. Tvärtom, oddssättarna gör precis samma sak som de som spelar när de sätter sina odds. De följer olika ligor, läser tidningar, och tänker efter vad de tror är det mest sannolika slutresultatet. Men till skillnad från den absoluta majoriteten av alla spelare, så är det deras heltidsjobb. De spenderar, bokstavligt talat, hela sin arbetsdag med att tänka på sport och spel.

När man tänker på det på det sättet kan det nästan verka lite orättvist – vilken chans har den genomsnittlige spelaren att överlista någon som spenderar så mycket tid med att analysera sport? Men då gömmer man bort vidden av vad oddssättarna gör. De fokuserar inte på ett fåtal lag, eller ens en liga. Den mängd information som de måste hålla i huvudet och analysera är långt större än vad som är fallet för de flesta spelare, som ju har ett betydligt mer begränsat intresseområde.

Och det är ju så att oddssättare då och då gör bort sig rejält, med helt galna odds. Det är dessa ”misstag” som man som riktig spelare letar efter. Förr i tiden fanns enbart Svenska Spel, och de fåtal misstag som gjordes upptäcktes snabbt. I en del fall stoppades spel helt på matcher som fått konstiga odds. Med internet har vi numera tillgång till en stor mängd spelbolag, alla med sina egna oddssättare. Det gör att antalet misstag är betydligt fler, och heller inte alltid korrigeras. Det kan du utnyttja som spelare, om du har huvudet på skaft!